Urgentie

Wat is urgentie?

Urgentie is het gevoel dat er iets moet gebeuren, dat er een probleem is dat moet worden opgelost. In de context van organisatieverandering is urgentie het gevoel dat er een verandering nodig is, dat de huidige situatie niet meer voldoet.

Waarom is urgentie belangrijk?

Urgentie is belangrijk omdat het mensen in beweging zet. Als mensen het gevoel hebben dat er iets moet gebeuren, zijn ze eerder bereid om hun comfortzone te verlaten en nieuwe dingen te proberen. Urgentie kan dus een belangrijke katalysator zijn voor organisatieverandering.

Hoe werkt urgentie in de praktijk?

Urgentie kan op verschillende manieren in de praktijk worden gecreëerd. Een veelgebruikte methode is om mensen te confronteren met de realiteit van de huidige situatie. Dit kan door middel van data, statistieken of verhalen. Een andere methode is om mensen te laten zien wat er kan gebeuren als er niets verandert. Dit kan door middel van scenario’s of simulaties.

Hoe kun je effectief omgaan met urgentie in organisaties?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om effectief om te gaan met urgentie in organisaties. Ten eerste is het belangrijk om de urgentie op een authentieke manier te creëren. Als mensen het gevoel hebben dat de urgentie niet echt is, zullen ze er ook niet in geloven. Ten tweede is het belangrijk om de urgentie te blijven benadrukken. Urgentie is een gevoel dat kan vervagen, dus het is belangrijk om het regelmatig onder de aandacht te brengen. Ten slotte is het belangrijk om de urgentie op een positieve manier te framen. Als mensen het gevoel hebben dat de verandering een kans is, zullen ze er eerder achter staan.

Conclusie

Urgentie is een belangrijke factor in organisatieverandering. Het kan mensen in beweging zetten en een katalysator zijn voor verandering. Om effectief om te gaan met urgentie is het belangrijk om de urgentie op een authentieke, aanhoudende en positieve manier te creëren.

Bronnen

  • Kotter, J.P. (1996). Leading change. Boston: Harvard Business School Press.
  • Weick, K.E. (1995). Sensemaking in organizations. Thousand Oaks: Sage.

Hoe weet ik dat ik ergens goed in ben?

Hoe kan het toch dat anderen zo zelfverzekerd zijn ook al kunnen ze niet veel? Terwijl jij nog te vaak twijfelt aan je eigen capaciteiten. Hoe zit dat?

Hoe je creatieve brein jouw toekomst bepaalt

In een wereld die verandert wordt onze creativiteit steeds belangrijker. Ontdek hier hoe je rechterbrein verschil maakt in jouw organisatie.

Broncode voor diepgaande verandering

Veranderen in organisaties is lastig. Zeker als je voorbij gaat aan de psychologie van veranderen; aan de onderstroom. Wat is de broncode van verandering?

Ankereffect, hoe benut ik dit in de onderhandeling?

Ontdek hoe jij impact en invloed hebt bij de start van je gesprek. Maak slim gebruik van het ankereffect.

De Kracht van Kwetsbaarheid in Leiderschap

We zijn wel klaar met dominante, autoritaire leiders. Succesvol veranderen vraagt om nieuw leiderschap. Gezocht: Kwetsbare Leiders!

Hoe kan ik effectiever communiceren?

Ontdek in dit artikel wat communicatie precies is, en hoe jij nog effectiever kunt leren communiceren!

5 krachtige gewoonten om te floreren in je werk

Wat kun je doen om meer uit je werk te halen? Met welk gewoontegedrag draag jij bij aan meer plezier, voldoening en betekenis? Ontdek het hier.

Veranderstress, hoe help ik mijn medewerkers ermee omgaan?

We worden overladen met verandering. In de wereld, in ons werk. Tips om als leider hiermee om te gaan. Ontdek het hier.

Dat wordt toch niks! Tips om doemdenken productief te tackelen.

Negatieve voorspellingen leggen vaak verbeterinitiatieven plat. Hoe verleg je het gesprek? En hoe krijg je weer vaart in jouw teamoverleggen?

Leiderschap na de pandemie

Leiderschap is voorgoed veranderd. Werken wordt na Covid niet meer hetzelfde. Welke uitdagingen liggen er voor leiders? Ontdek het hier.

Master your skill.
 Kick ass. 
Repeat.