Urgentie

Wat is urgentie?

Urgentie is het gevoel dat er iets moet gebeuren, dat er een probleem is dat moet worden opgelost. In de context van organisatieverandering is urgentie het gevoel dat er een verandering nodig is, dat de huidige situatie niet meer voldoet.

Waarom is urgentie belangrijk?

Urgentie is belangrijk omdat het mensen in beweging zet. Als mensen het gevoel hebben dat er iets moet gebeuren, zijn ze eerder bereid om hun comfortzone te verlaten en nieuwe dingen te proberen. Urgentie kan dus een belangrijke katalysator zijn voor organisatieverandering.

Hoe werkt urgentie in de praktijk?

Urgentie kan op verschillende manieren in de praktijk worden gecreëerd. Een veelgebruikte methode is om mensen te confronteren met de realiteit van de huidige situatie. Dit kan door middel van data, statistieken of verhalen. Een andere methode is om mensen te laten zien wat er kan gebeuren als er niets verandert. Dit kan door middel van scenario’s of simulaties.

Hoe kun je effectief omgaan met urgentie in organisaties?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om effectief om te gaan met urgentie in organisaties. Ten eerste is het belangrijk om de urgentie op een authentieke manier te creëren. Als mensen het gevoel hebben dat de urgentie niet echt is, zullen ze er ook niet in geloven. Ten tweede is het belangrijk om de urgentie te blijven benadrukken. Urgentie is een gevoel dat kan vervagen, dus het is belangrijk om het regelmatig onder de aandacht te brengen. Ten slotte is het belangrijk om de urgentie op een positieve manier te framen. Als mensen het gevoel hebben dat de verandering een kans is, zullen ze er eerder achter staan.

Conclusie

Urgentie is een belangrijke factor in organisatieverandering. Het kan mensen in beweging zetten en een katalysator zijn voor verandering. Om effectief om te gaan met urgentie is het belangrijk om de urgentie op een authentieke, aanhoudende en positieve manier te creëren.

Bronnen

  • Kotter, J.P. (1996). Leading change. Boston: Harvard Business School Press.
  • Weick, K.E. (1995). Sensemaking in organizations. Thousand Oaks: Sage.

5 krachtige gewoonten om te floreren in je werk

Wat kun je doen om meer uit je werk te halen? Met welk gewoontegedrag draag jij bij aan meer plezier, voldoening en betekenis? Ontdek het hier.

Wat is Intervisie? Waarom is intervisie belangrijk?

Intervisie is een cruciale tool voor samen dieper leren. Wat is het? Hoe doe je intervisie? Met welke intervisiemethoden? Ontdek het hier.

Hoe je sneller verder komt in de samenwerking met mensen

Het was in een van mijn allereerste gesprekken als jonge consultant. Ik zat in een belangrijk klantgesprek. En maakte een cruciale fout.

Leren van negatieve feedback

Niemand vind kritiek leuk. Sluit jij je er ook liever voor af? Of durf je er even bij stil te staan? Hier een pleidooi voor het 2e.

Hoe de samenwerking kan vastlopen; en weer vlot wordt getrokken.

Samenwerken is de grootste kracht van mensen. Maar soms gaat het hopeloos mis. Hoe voorkom je samenwerkingsgedoe? En hoe krijg je weer grip vastlopers?

Hoe je met meer empathie betere gesprekken voert

Ontdek hoe jij met deze verbluffend eenvoudige, maar uiterst vernuftige techniek veel betere gesprekken voert, met meer resultaat, verbinding én meer kans op verandering.

Hoe kan ik vandaag mijn succes vergroten?

Hoe vergroot jij jouw succes? 7 tips om nu direct jouw persoonlijke ontwikkeling te stimuleren en meer succes te behalen.

Verander geen cultuur! Verander gewoonten

Cultuurverandering, niet doen! Beter is focussen op verbeteren van concreet gewoontegedrag en samenwerking. Dat brengt vaak meer verandering.

Participatie in verandering, 5 valkuilen om te vermijden

Veranderen is een ingewikkeld, rommelig proces. Hoe meer betrokkenen, hoe groter de uitdaging. Welke valkuilen moet je vermijden bij actieve participatie?

Human skills als troef in het AI tijdperk

AI verandert ons werk. Kennis is hooguit één slimme prompt van ons vandaan: alléén met onze human skills gaan we nog het verschil maken. Wat nu?

Master your skill.
 Kick ass. 
Repeat.