Psychologische veiligheid

Wat is psychologische veiligheid?

Psychologische veiligheid is de overtuiging dat een werkomgeving veilig genoeg is om intermenselijke risico’s te nemen. Dit betekent dat medewerkers zich vrij voelen om hun mening te geven, fouten te maken en nieuwe ideeën te delen, zonder bang te zijn voor negatieve gevolgen.

Waarom is psychologische veiligheid belangrijk?

Psychologische veiligheid is belangrijk voor een aantal redenen. Ten eerste leidt het tot een betere samenwerking en communicatie. Als medewerkers zich veilig voelen om open en eerlijk te zijn, kunnen ze beter samenwerken en elkaars ideeën bespreken. Dit leidt tot betere besluitvorming en innovatie.

Ten tweede leidt psychologische veiligheid tot een hogere motivatie en betrokkenheid van medewerkers. Als medewerkers het gevoel hebben dat ze hun mening kunnen geven en dat hun ideeën worden gewaardeerd, zijn ze meer gemotiveerd om hun best te doen. Dit leidt tot betere prestaties en een hogere tevredenheid.

Ten slotte leidt psychologische veiligheid tot een vermindering van stress en burn-out. Als medewerkers zich veilig voelen om fouten te maken, zijn ze minder bang om te falen. Dit leidt tot minder stress en een lager risico op burn-out.

Hoe werkt psychologische veiligheid in de praktijk?

Psychologische veiligheid is niet iets dat vanzelf ontstaat. Het is een proces dat tijd en aandacht vereist. Er zijn een aantal dingen die organisaties kunnen doen om psychologische veiligheid te bevorderen, waaronder:

  • Leidinggevenden moeten een voorbeeld stellen. Leidinggevenden moeten open en eerlijk zijn en fouten durven toegeven. Dit laat medewerkers zien dat het oké is om fouten te maken.
  • Organisaties moeten een cultuur van vertrouwen en respect creëren. Medewerkers moeten het gevoel hebben dat ze gewaardeerd worden en dat hun mening ertoe doet.
  • Organisaties moeten een open communicatiecultuur creëren. Medewerkers moeten zich vrij voelen om hun mening te geven, zonder bang te zijn voor negatieve gevolgen.

Hoe kun je in organisaties effectief omgaan met psychologische veiligheid?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om psychologische veiligheid in je organisatie te bevorderen, waaronder:

  • Wees open en eerlijk in je communicatie. Wees niet bang om fouten te maken en om je mening te geven.
  • Luister naar anderen en wees respectvol. Laat anderen weten dat je hun mening waardeert.
  • Stel vragen en wees bereid om te leren. Wees open voor nieuwe ideeën en feedback.

Conclusie

Psychologische veiligheid is een belangrijke factor voor succesvolle organisatieverandering en organisatieontwikkeling. Door psychologische veiligheid te bevorderen, kunnen organisaties de samenwerking, motivatie, betrokkenheid en prestaties van hun medewerkers verbeteren.

Relevante bronnen

  • Edmondson, A. C. (2018). The fearless organization: Creating psychological safety in the workplace for learning, innovation, and growth. New York, NY: Wiley.
  • Van Dyck, C., Van den Bossche, P., De Cock, N., & Dochy, F. (2015). Team learning, team effectiveness, and team adaptation: A multilevel analysis. Journal of Applied Psychology, 100(3), 812-828.
  • De Jong, M., & Den Hartog, D. N. (2007). How leaders influence psychological safety in organizations: The role of trust, structure, and downward communication. European Journal of Work and Organizational Psychology, 16(3), 345-366.

 

5 verhalen voor leiders in verandering

Met welke verhalen krijgen leiders mensen mee in de transitie? En met welke vorm van storytelling kun je meer dan ooit het verschil maken?

De Psychologie van Veranderen, zicht krijgen op de onderstroom

Veranderen in organisaties is listig en lastig tegelijk. Ontdek de essenties en wetmatigheden van de Psychologie van Veranderen. En voorkom dat de energie weglekt uit het veranderproces.

Hoe verbeter ik mijn relaties met anderen?

Beter communiceren en bouwen en investeren in relaties doe je door deze bijzondere manier van reageren. Verplichte kost voor iedere manager en professional!

Verslingerd aan gedoe. Hoe komen we tot betere interacties?

Hoe we het elkaar in onze organisaties lastig maken en ons gezamenlijk presteren frustreren. Hoe maken we de weg vrij voor versnelde progressie?

Waarom empathische leiders de toekomst hebben

Empathisch leiderschap heeft de toekomst in de relatie- en verbindingsarme thuiswerk wereld. Hoe ontwikkel je empathie?

Hoe kan ik mijn creativiteit stimuleren?

Creativiteit vergroten in 6 stappen! NLP technieken die ook jou creatiever maken! Creativiteit kun je ontwikkelen: en deze techniek gaat je daarbij helpen.

Hoe krijg ik vaker wat ik wil?

Effectief beïnvloeden: om vaker te krijgen wat jij wenst. Leer hier een techniek om te krijgen wat jij wil, waarmee je de ander alleen maar plezier doet.

7 manieren om een goed idee te molesteren. Welke doen jullie al?

Hoe worden goede ideeën nog te vaak gesaboteerd? Welke technieken zetten jouw collega’s hiervoor in, al dan niet bewust?

Win-win-win onderhandelen in participatieprocessen

Complexe vraagstukken kraken door professionals te mobiliseren: je wint er veel mee! En hebt er een uitdaging bij! Hoe blijf je uit de argumentenpolonaize?

Omgaan met een BANI wereld

Hoe houd jij je staande in deze chaotische wereld? Na een VUCA omgeving spreken we nu steeds vaker over een BANI wereld. Lees hier meer.

Master your skill.
 Kick ass. 
Repeat.