Werkgeluk

Wat is werkgeluk?

Werkgeluk is een subjectieve ervaring van tevredenheid met het werk en het werkleven. Het wordt bepaald door een aantal factoren, waaronder:

 • De inhoud van het werk: Werknemers die zinvol werk doen, dat bijdraagt aan hun eigen ontwikkeling en dat hen verantwoordelijkheid geeft, zijn over het algemeen gelukkiger.
 • De relaties op het werk: Werknemers die zich verbonden voelen met hun collega’s en leidinggevenden, zijn over het algemeen gelukkiger.
 • De werkomgeving: Werknemers die zich op hun gemak voelen op hun werk, dat goed is georganiseerd en dat de nodige faciliteiten biedt, zijn over het algemeen gelukkiger.

Waarom is werkgeluk belangrijk?

Werkgeluk is belangrijk voor zowel werknemers als organisaties. Voor werknemers heeft werkgeluk een positieve impact op hun:

 • Gezondheid: Werknemers die gelukkig zijn, zijn over het algemeen gezonder en hebben minder last van stress en burn-out.
 • Productiviteit: Werknemers die gelukkig zijn, zijn over het algemeen productiever en leveren betere kwaliteit.
 • Loyaliteit: Werknemers die gelukkig zijn, zijn over het algemeen loyaler aan hun organisatie en minder geneigd om te vertrekken.

Voor organisaties heeft werkgeluk een positieve impact op:

 • Kosten: Werknemers die gelukkig zijn, zijn over het algemeen minder ziek en hebben minder verzuim.
 • Innovatie: Werknemers die gelukkig zijn, zijn over het algemeen creatiever en innovatiever.
 • Reputatie: Organisaties met gelukkige werknemers hebben over het algemeen een betere reputatie en zijn aantrekkelijker voor nieuwe werknemers.

Hoe werkt werkgeluk in de praktijk?

Werkgeluk is geen statische factor, maar verandert voortdurend. Het wordt beïnvloed door zowel interne als externe factoren.

Interne factoren zijn bijvoorbeeld de inhoud van het werk, de relaties op het werk en de werkomgeving.

Externe factoren zijn bijvoorbeeld de economische situatie, de maatschappelijke ontwikkelingen en de persoonlijke omstandigheden van de werknemer.

In het kader van organisatieverandering is het belangrijk om rekening te houden met het werkgeluk van werknemers. Veranderingen kunnen stress en onzekerheid veroorzaken, waardoor het werkgeluk van werknemers kan afnemen.

Het is daarom belangrijk om werknemers te betrekken bij de verandering en hen te ondersteunen bij het omgaan met veranderingen.

Hoe omgaan met werkgeluk in organisaties?

Er zijn een aantal dingen die organisaties kunnen doen om het werkgeluk van werknemers te bevorderen, waaronder:

 • De inhoud van het werk verbeteren: Dit kan door werknemers meer verantwoordelijkheid te geven, hen te laten werken aan zinvol werk en hen de mogelijkheid te bieden om zich te ontwikkelen.
 • De relaties op het werk verbeteren: Dit kan door te investeren in teambuilding, conflictbemiddeling en leiderschapsontwikkeling.
 • De werkomgeving verbeteren: Dit kan door aandacht te besteden aan zaken als de fysieke werkomgeving, de werktijden en de werkdruk.

Daarnaast is het belangrijk om een cultuur te creëren waarin werkgeluk wordt gewaardeerd. Dit kan door het onderwerp werkgeluk bespreekbaar te maken, door werkgeluk te meten en door werkgeluk te belonen.

Conclusie

Werkgeluk is een belangrijk onderwerp voor zowel werknemers als organisaties. In het kader van organisatieverandering is het belangrijk om rekening te houden met het werkgeluk van werknemers. Door te investeren in werkgeluk kunnen organisaties de productiviteit, loyaliteit en reputatie verbeteren.

Bronnen

 • Achor, S. (2011). The happiness advantage: The seven principles that fuel success and performance at work. New York: Crown Business.
 • Bakker, A. B., & Leiter, M. P. (2010). Work engagement: A handbook of essential theory and research. New York: Psychology Press.
 • Demerouti, E., Bakker, A. B., Nachreiner, F., & Schaufeli, W. B. (2001). The job demands-resources model of burnout. Journal of Applied Psychology, 86(3), 499-512.
 • Van der Heijden, B. I. J. M., & De Jong, J. A. (2013). Werkgeluk: Wat het is en hoe je het kunt vergroten. Amsterdam: Boom Lemma Uitgevers.

 

Participatie in veranderprocessen, 5 valkuilen om te vermijden

Veranderen is een ingewikkeld, rommelig proces. Hoe meer betrokkenen, hoe groter de uitdaging. Welke valkuilen moet je vermijden bij actieve participatie?

Hoe werk je aan succesvolle verandering in teams?

Ontdek dé sleutel voor teamsucces en leren en ontwikkelen in tijden van verandering. En leer wat een team opmerkelijk helpt presteren.

Als de leider het ook niet meer weet

Moet je als leider altijd weten wat het concrete resultaat is van de verandering? Het antwoord op deze vraag ontdek je hier.

Psychologische veiligheid en het omgaan met bezwaren

Hoe ga jij om met weerstand en bezwaren in jouw team? En hoe doe je dit terwijl je de psychologische veiligheid in het team stimuleert?

Human skills als troef in het AI tijdperk

AI verandert ons werk. Kennis is hooguit één slimme prompt van ons vandaan: alleen met onze human skills gaan we nog het verschil maken. Wat nu?

Veranderstress, hoe help ik mijn medewerkers ermee omgaan?

We worden overladen met verandering. In de wereld, in ons werk. Tips om als leider hiermee om te gaan. Ontdek het hier.

Omgaan met een BANI wereld

Hoe houd jij je staande in deze chaotische wereld? Na een VUCA omgeving spreken we nu steeds vaker over een BANI wereld. Lees hier meer.

Hoe blijf ik kalm in stressvolle situaties?

Kalm blijven in een spanningsvolle situatie. Hoe vaak ben jij niet in de stress geschoten als het spannend werd? Ontdek hoe je de rust bewaart met deze techniek.

Hoe voorkom ik competentie ontwaarding?

Onderhoud aan jouw competenties is van het allergrootste belang. Want ze zijn aan slijtage onderhevig. En worden letterlijk minder waard met de tijd.

Ankereffect, hoe benut ik dit in de onderhandeling?

Ontdek hoe jij impact en invloed hebt bij de start van je gesprek. Maak slim gebruik van het ankereffect.

Master your skill.
 Kick ass. 
Repeat.