Werkgeluk

Wat is werkgeluk?

Werkgeluk is een subjectieve ervaring van tevredenheid met het werk en het werkleven. Het wordt bepaald door een aantal factoren, waaronder:

  • De inhoud van het werk: Werknemers die zinvol werk doen, dat bijdraagt aan hun eigen ontwikkeling en dat hen verantwoordelijkheid geeft, zijn over het algemeen gelukkiger.
  • De relaties op het werk: Werknemers die zich verbonden voelen met hun collega’s en leidinggevenden, zijn over het algemeen gelukkiger.
  • De werkomgeving: Werknemers die zich op hun gemak voelen op hun werk, dat goed is georganiseerd en dat de nodige faciliteiten biedt, zijn over het algemeen gelukkiger.

Waarom is werkgeluk belangrijk?

Werkgeluk is belangrijk voor zowel werknemers als organisaties. Voor werknemers heeft werkgeluk een positieve impact op hun:

  • Gezondheid: Werknemers die gelukkig zijn, zijn over het algemeen gezonder en hebben minder last van stress en burn-out.
  • Productiviteit: Werknemers die gelukkig zijn, zijn over het algemeen productiever en leveren betere kwaliteit.
  • Loyaliteit: Werknemers die gelukkig zijn, zijn over het algemeen loyaler aan hun organisatie en minder geneigd om te vertrekken.

Voor organisaties heeft werkgeluk een positieve impact op:

  • Kosten: Werknemers die gelukkig zijn, zijn over het algemeen minder ziek en hebben minder verzuim.
  • Innovatie: Werknemers die gelukkig zijn, zijn over het algemeen creatiever en innovatiever.
  • Reputatie: Organisaties met gelukkige werknemers hebben over het algemeen een betere reputatie en zijn aantrekkelijker voor nieuwe werknemers.

Hoe werkt werkgeluk in de praktijk?

Werkgeluk is geen statische factor, maar verandert voortdurend. Het wordt beïnvloed door zowel interne als externe factoren.

Interne factoren zijn bijvoorbeeld de inhoud van het werk, de relaties op het werk en de werkomgeving.

Externe factoren zijn bijvoorbeeld de economische situatie, de maatschappelijke ontwikkelingen en de persoonlijke omstandigheden van de werknemer.

In het kader van organisatieverandering is het belangrijk om rekening te houden met het werkgeluk van werknemers. Veranderingen kunnen stress en onzekerheid veroorzaken, waardoor het werkgeluk van werknemers kan afnemen.

Het is daarom belangrijk om werknemers te betrekken bij de verandering en hen te ondersteunen bij het omgaan met veranderingen.

Hoe omgaan met werkgeluk in organisaties?

Er zijn een aantal dingen die organisaties kunnen doen om het werkgeluk van werknemers te bevorderen, waaronder:

  • De inhoud van het werk verbeteren: Dit kan door werknemers meer verantwoordelijkheid te geven, hen te laten werken aan zinvol werk en hen de mogelijkheid te bieden om zich te ontwikkelen.
  • De relaties op het werk verbeteren: Dit kan door te investeren in teambuilding, conflictbemiddeling en leiderschapsontwikkeling.
  • De werkomgeving verbeteren: Dit kan door aandacht te besteden aan zaken als de fysieke werkomgeving, de werktijden en de werkdruk.

Daarnaast is het belangrijk om een cultuur te creëren waarin werkgeluk wordt gewaardeerd. Dit kan door het onderwerp werkgeluk bespreekbaar te maken, door werkgeluk te meten en door werkgeluk te belonen.

Conclusie

Werkgeluk is een belangrijk onderwerp voor zowel werknemers als organisaties. In het kader van organisatieverandering is het belangrijk om rekening te houden met het werkgeluk van werknemers. Door te investeren in werkgeluk kunnen organisaties de productiviteit, loyaliteit en reputatie verbeteren.

Bronnen

  • Achor, S. (2011). The happiness advantage: The seven principles that fuel success and performance at work. New York: Crown Business.
  • Bakker, A. B., & Leiter, M. P. (2010). Work engagement: A handbook of essential theory and research. New York: Psychology Press.
  • Demerouti, E., Bakker, A. B., Nachreiner, F., & Schaufeli, W. B. (2001). The job demands-resources model of burnout. Journal of Applied Psychology, 86(3), 499-512.
  • Van der Heijden, B. I. J. M., & De Jong, J. A. (2013). Werkgeluk: Wat het is en hoe je het kunt vergroten. Amsterdam: Boom Lemma Uitgevers.

 

Hoe blijf ik kalm in stressvolle situaties?

Kalm blijven in een spanningsvolle situatie. Hoe vaak ben jij niet in de stress geschoten als het spannend werd? Ontdek hoe je de rust bewaart met deze techniek.

7 handvatten om vertrouwen te herstellen

Vertrouwen is de turbo charger in de onderlinge samenwerking. 7 handvatten en tips om geknakt vertrouwen te herstellen.

7 manieren waarmee we onbedoeld motivatie ‘killen’

Motivatie en energie draaien we ongewild nog te vaak de nek om. 7 manieren waarop we dit doen, en tips om dit te voorkomen.

Hoe weet ik dat ik ergens goed in ben?

Hoe kan het toch dat anderen zo zelfverzekerd zijn ook al kunnen ze niet veel? Terwijl jij nog te vaak twijfelt aan je eigen capaciteiten. Hoe zit dat?

Hoe je creatieve brein jouw toekomst bepaalt

In een wereld die verandert wordt onze creativiteit steeds belangrijker. Ontdek hier hoe je rechterbrein verschil maakt in jouw organisatie.

5 krachtige gewoonten om te floreren in je werk

Wat kun je doen om meer uit je werk te halen? Met welk gewoontegedrag draag jij bij aan meer plezier, voldoening en betekenis? Ontdek het hier.

Hoe stop ik een ‘ja-maar’ excuus?

Het woordje MAAR lijkt een onstuitbare opmars te maken. Hoe kun je elegant omgaan met deze ‘weerstand’? En hoe breng je iemand op een ander idee?

Ankereffect, hoe benut ik dit in de onderhandeling?

Ontdek hoe jij impact en invloed hebt bij de start van je gesprek. Maak slim gebruik van het ankereffect.

Hoe kan ik mijn creativiteit stimuleren?

Creativiteit vergroten in 6 stappen! NLP technieken die ook jou creatiever maken! Creativiteit kun je ontwikkelen: en deze techniek gaat je daarbij helpen.

Hoe kan ik vandaag mijn succes vergroten?

Hoe vergroot jij jouw succes? 7 tips om nu direct jouw persoonlijke ontwikkeling te stimuleren en meer succes te behalen.

Master your skill.
 Kick ass. 
Repeat.