Psychologisch contract

Wat is het psychologisch contract?

Het psychologisch contract is een ongeschreven overeenkomst tussen een werknemer en een organisatie. Het beschrijft de verwachtingen die beide partijen hebben van elkaar.

De verwachtingen van de werknemer kunnen bijvoorbeeld betrekking hebben op werkzekerheid, ontwikkelingsmogelijkheden, autonomie en beloning.

De verwachtingen van de organisatie kunnen bijvoorbeeld betrekking hebben op inzet, loyaliteit en creativiteit.

Waarom is het psychologisch contract belangrijk?

Het psychologisch contract is belangrijk omdat het de basis vormt voor de relatie tussen werknemer en organisatie. Een gezond psychologisch contract is essentieel voor een succesvolle samenwerking.

Als de verwachtingen van beide partijen niet overeenkomen, kan dit leiden tot problemen zoals onvrede, verminderde motivatie en verloop.

Hoe werkt het psychologisch contract in de praktijk?

Het psychologisch contract wordt in de praktijk gevormd door een aantal factoren, waaronder:

  • De cultuur van de organisatie: In een organisatie met een sterke cultuur zijn de verwachtingen van beide partijen vaak duidelijker.
  • De communicatie tussen werknemer en organisatie: Als er open en transparant wordt gecommuniceerd over verwachtingen, is de kans groter dat deze overeenkomen.
  • De persoonlijke ervaringen van de werknemer: De ervaringen die een werknemer heeft met eerdere werkgevers kunnen ook invloed hebben op zijn of haar verwachtingen.

Hoe kun je in organisaties effectief omgaan met het psychologisch contract?

Er zijn een aantal dingen die organisaties kunnen doen om het psychologisch contract effectief te beheren:

  • Communicatie: Zorg ervoor dat de verwachtingen van beide partijen duidelijk zijn. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een persoonlijk gesprek, een onboardingprogramma of een personeelshandboek.
  • Feedback: Geef medewerkers regelmatig feedback over hun prestaties en ontwikkeling. Dit helpt om de verwachtingen te managen en eventuele misverstanden te voorkomen.
  • Ontwikkeling: Bied medewerkers de mogelijkheid om zich te ontwikkelen en te groeien. Dit helpt om hun motivatie en betrokkenheid te vergroten.

Conclusie

Het psychologisch contract is een belangrijk onderdeel van organisatieverandering.

Door het psychologisch contract effectief te beheren, kunnen organisaties de kans op een succesvolle verandering vergroten.

Bronnen

  • Rousseau, D. M. (1995). Psychological contracts in organizations: Understanding written and unwritten agreements. Newbury Park, CA: Sage.
  • Guest, D. E. (2004). The psychology of the employment relationship: Individuals, organizations, and society. Oxford: Blackwell.
  • Van den Heuvel, S., & Timmerman, V. (2016). Psychologisch contract-management: De sleutel tot succesvol veranderen. Amsterdam: Capgemini.

 

Hoe stop ik een ‘ja-maar’ excuus?

Het woordje MAAR lijkt een onstuitbare opmars te maken. Hoe kun je elegant omgaan met deze ‘weerstand’? En hoe breng je iemand op een ander idee?

Hoe word ik een betere middenmanager?

Effectiever als middenmanager; altijd tussen twee vuren; een lastige dynamiek. Hoe blijf je wendbaar? 7 dansregels voor midden managers.

Hoe blijf ik kalm in stressvolle situaties?

Kalm blijven in een spanningsvolle situatie. Hoe vaak ben jij niet in de stress geschoten als het spannend werd? Ontdek hoe je de rust bewaart met deze techniek.

De Kracht van Kwetsbaarheid in Leiderschap

We zijn wel klaar met dominante, autoritaire leiders. Succesvol veranderen vraagt om nieuw leiderschap. Gezocht: Kwetsbare Leiders!

Hoe je creatieve brein jouw toekomst bepaalt

In een wereld die verandert wordt onze creativiteit steeds belangrijker. Ontdek hier hoe je rechterbrein verschil maakt in jouw organisatie.

Verander geen cultuur! Verander gewoonten

Cultuurverandering, niet doen! Beter is focussen op verbeteren van concreet gewoontegedrag en samenwerking. Dat brengt vaak meer verandering.

De Psychologie van Veranderen, zicht krijgen op de onderstroom

Veranderen in organisaties is listig en lastig tegelijk. Ontdek de essenties en wetmatigheden van de Psychologie van Veranderen. En voorkom dat de energie weglekt uit de verandering.

Dat wordt toch niks! Tips om doemdenken productief te tackelen.

Negatieve voorspellingen leggen vaak verbeterinitiatieven plat. Hoe verleg je het gesprek? En hoe krijg je weer vaart in jouw teamoverleggen?

Broncode voor diepgaande verandering

Veranderen in organisaties is lastig. Zeker als je voorbij gaat aan de psychologie van veranderen; aan de onderstroom. Wat is de broncode van verandering?

Veranderstress, hoe help ik mijn medewerkers ermee omgaan?

We worden overladen met verandering. In de wereld, in ons werk. Tips om als leider hiermee om te gaan. Ontdek het hier.

Master your skill.
 Kick ass. 
Repeat.