Sociale facilitatie

Wat is Sociale Facilitatie?

Sociale facilitatie is het fenomeen waarbij de aanwezigheid van anderen de prestaties van een individu op eenvoudige of goed geoefende taken verbetert.

Waarom is Sociale Facilitatie belangrijk?

Het is belangrijk omdat het inzicht geeft in hoe de aanwezigheid van anderen werknemersprestaties kan beïnvloeden, zowel positief als negatief.

Hoe werkt Sociale Facilitatie in de praktijk?

In organisaties kan sociale facilitatie worden waargenomen wanneer werknemers beter presteren in teamvergaderingen of bij groepspresentaties, vergeleken met wanneer ze alleen werken.

Hoe kun je in organisaties op een goede manier omgaan met Sociale Facilitatie?

  • Aanmoedigen van Teamwerk: Creëer kansen voor teamwerk en samenwerking bij projecten.
  • Bewustzijn Creëren: Maak werknemers bewust van het effect van de aanwezigheid van anderen op hun prestaties.
  • Balans Tussen Individueel en Teamwerk: Zorg voor een evenwicht tussen individueel werk en teamactiviteiten.
  • Comfortabele Werkomgeving: Ontwikkel een werkomgeving waarin werknemers zich comfortabel voelen om in het bijzijn van anderen te werken.
  • Monitoring en Ondersteuning: Monitor prestaties en bied ondersteuning waar nodig om de positieve effecten van sociale facilitatie te maximaliseren.

Conclusie: Sociale facilitatie kan een krachtig middel zijn om de prestaties in teamverband te verbeteren, mits goed begrepen en toegepast.

Dat wordt toch niks! Tips om doemdenken productief te tackelen.

Negatieve voorspellingen leggen vaak verbeterinitiatieven plat. Hoe verleg je het gesprek? En hoe krijg je weer vaart in jouw teamoverleggen?

Win-win-win onderhandelen in participatieprocessen

Complexe vraagstukken kraken door professionals te mobiliseren: je wint er veel mee! En hebt er een uitdaging bij! Hoe blijf je uit de argumentenpolonaize?

Onbenut potentieel: stap uit je teambubbel!

Veel teams maken minder waar dan in potentie aanwezig is. Vanuit onze teambubbel zien we niet wat voor de buitenstaander kraakhelder is. Hoe signaleren we onderpresteren?

De Psychologie van Veranderen, zicht krijgen op de onderstroom

Veranderen in organisaties is listig en lastig tegelijk. Ontdek de essenties en wetmatigheden van de Psychologie van Veranderen. En voorkom dat de energie weglekt uit de verandering.

7 manieren waarmee we onbedoeld motivatie ‘killen’

Motivatie en energie draaien we ongewild nog te vaak de nek om. 7 manieren waarop we dit doen, en tips om dit te voorkomen.

Hoe kan ik mijn creativiteit stimuleren?

Creativiteit vergroten in 6 stappen! NLP technieken die ook jou creatiever maken! Creativiteit kun je ontwikkelen: en deze techniek gaat je daarbij helpen.

Stop met aanspreken!

Stop met aanspreken! Al staat het bovenaan de wensenlijstjes van organisaties. Het heeft doorgaans weinig succes. Is er iets anders aan de hand? Ontdek een andere kijk!

Hoe kan ik vandaag mijn succes vergroten?

Hoe vergroot jij jouw succes? 7 tips om nu direct jouw persoonlijke ontwikkeling te stimuleren en meer succes te behalen.

Waarom niemand meer luistert. En wat eraan te doen.

We zijn verleerd om vruchtbaar van visie te verschillen. Want we luisteren niet meer. Gelukkig kan het anders. Ontdek hier hoe.

Hoe krijg ik vaker wat ik wil?

Effectief beïnvloeden: om vaker te krijgen wat jij wenst. Leer hier een techniek om te krijgen wat jij wil, waarmee je de ander alleen maar plezier doet.

Master your skill.
 Kick ass. 
Repeat.