Prestatiebeoordeling

Wat is Prestatiebeoordeling?

Prestatiebeoordeling is het proces waarbij de prestaties van werknemers systematisch worden beoordeeld, meestal door hun leidinggevenden, om feedback te geven, doelen te stellen en ontwikkelingsplannen op te stellen.

Waarom is Prestatiebeoordeling belangrijk?

Het is belangrijk omdat het zorgt voor duidelijke communicatie over verwachtingen, helpt bij de identificatie van opleidings- en ontwikkelingsbehoeften en bijdraagt aan de algemene strategische doelstellingen van de organisatie.

Hoe werkt Prestatiebeoordeling in de praktijk?

In de praktijk omvat prestatiebeoordeling het vaststellen van duidelijke prestatiedoelen, het regelmatig verzamelen van prestatiegegevens en het geven van zowel positieve als constructieve feedback. Dit proces helpt werknemers hun sterke punten te begrijpen en gebieden voor verbetering te identificeren.

Hoe kun je in organisaties op een goede manier omgaan met Prestatiebeoordeling?

  • Zorg voor duidelijke, meetbare en haalbare prestatiedoelstellingen.
  • Voer regelmatige en eerlijke prestatiebeoordelingen uit.
  • Gebruik een 360-graden feedbacksysteem voor een completer beeld.
  • Bied constructieve feedback en ontwikkelingsmogelijkheden.
  • Maak de prestatiebeoordeling een doorlopend proces in plaats van een jaarlijks evenement.

Conclusie: Een goed uitgevoerde prestatiebeoordeling is essentieel voor de ontwikkeling van werknemers en het succes van de organisatie.

Bronnen

  1. “Prestatiemanagement: nieuwe concepten rond prestatiemeting en -beoordeling” door Filip Vandendriessche en Jef Clement
  2. “Performance Management: Putting Research into Action” door James W. Smither en Manuel London
  3. “Effective Performance Appraisals” door Robert Bacal

De Kracht van Kwetsbaarheid in Leiderschap

We zijn wel klaar met dominante, autoritaire leiders. Succesvol veranderen vraagt om nieuw leiderschap. Gezocht: Kwetsbare Leiders!

Hoe kan ik mijn creativiteit stimuleren?

Creativiteit vergroten in 6 stappen! NLP technieken die ook jou creatiever maken! Creativiteit kun je ontwikkelen: en deze techniek gaat je daarbij helpen.

Drie manieren waarop we verandering blokkeren

Herken jij de mechanismen waarmee we organisatieverandering afremmen en tegenhouden? Over wat je hieraan kunt doen.

Veranderstress, hoe kan ik er beter mee omgaan?

We worden overladen met verandering. In de wereld, in ons werk. Tips om hiermee om te gaan, en je niet gek te laten maken. Ontdek het hier.

Dat wordt toch niks! Tips om doemdenken productief te tackelen.

Negatieve voorspellingen leggen vaak verbeterinitiatieven plat. Hoe verleg je het gesprek? En hoe krijg je weer vaart in jouw teamoverleggen?

Hoe je sneller verder komt in de samenwerking met mensen

Het was in een van mijn allereerste gesprekken als jonge consultant. Ik zat in een belangrijk klantgesprek. En maakte een cruciale fout.

Leiderschap na de pandemie

Leiderschap is voorgoed veranderd. Werken wordt na Covid niet meer hetzelfde. Welke uitdagingen liggen er voor leiders? Ontdek het hier.

Wat voor verandertype ben jij? Test jouw voorkeuren.

Verandering is aan de orde van de dag in moderne organisaties. Welke voorkeuren heb jij in het helpen veranderen van anderen? Test jezelf!

Psychologische veiligheid en omgaan met bezwaren

Hoe ga jij om met weerstand en bezwaren in jouw team? En hoe doe je dit terwijl je de psychologische veiligheid in het team stimuleert?

Verander geen cultuur! Verander gewoonten

Cultuurverandering, niet doen! Beter is focussen op verbeteren van concreet gewoontegedrag en samenwerking. Dat brengt vaak meer verandering.

Master your skill.
 Kick ass. 
Repeat.