Psychologisch contract

Wat is het psychologisch contract?

Het psychologisch contract is een ongeschreven overeenkomst tussen een werknemer en een organisatie. Het beschrijft de verwachtingen die beide partijen hebben van elkaar.

De verwachtingen van de werknemer kunnen bijvoorbeeld betrekking hebben op werkzekerheid, ontwikkelingsmogelijkheden, autonomie en beloning.

De verwachtingen van de organisatie kunnen bijvoorbeeld betrekking hebben op inzet, loyaliteit en creativiteit.

Waarom is het psychologisch contract belangrijk?

Het psychologisch contract is belangrijk omdat het de basis vormt voor de relatie tussen werknemer en organisatie. Een gezond psychologisch contract is essentieel voor een succesvolle samenwerking.

Als de verwachtingen van beide partijen niet overeenkomen, kan dit leiden tot problemen zoals onvrede, verminderde motivatie en verloop.

Hoe werkt het psychologisch contract in de praktijk?

Het psychologisch contract wordt in de praktijk gevormd door een aantal factoren, waaronder:

  • De cultuur van de organisatie: In een organisatie met een sterke cultuur zijn de verwachtingen van beide partijen vaak duidelijker.
  • De communicatie tussen werknemer en organisatie: Als er open en transparant wordt gecommuniceerd over verwachtingen, is de kans groter dat deze overeenkomen.
  • De persoonlijke ervaringen van de werknemer: De ervaringen die een werknemer heeft met eerdere werkgevers kunnen ook invloed hebben op zijn of haar verwachtingen.

Hoe kun je in organisaties effectief omgaan met het psychologisch contract?

Er zijn een aantal dingen die organisaties kunnen doen om het psychologisch contract effectief te beheren:

  • Communicatie: Zorg ervoor dat de verwachtingen van beide partijen duidelijk zijn. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een persoonlijk gesprek, een onboardingprogramma of een personeelshandboek.
  • Feedback: Geef medewerkers regelmatig feedback over hun prestaties en ontwikkeling. Dit helpt om de verwachtingen te managen en eventuele misverstanden te voorkomen.
  • Ontwikkeling: Bied medewerkers de mogelijkheid om zich te ontwikkelen en te groeien. Dit helpt om hun motivatie en betrokkenheid te vergroten.

Conclusie

Het psychologisch contract is een belangrijk onderdeel van organisatieverandering.

Door het psychologisch contract effectief te beheren, kunnen organisaties de kans op een succesvolle verandering vergroten.

Bronnen

  • Rousseau, D. M. (1995). Psychological contracts in organizations: Understanding written and unwritten agreements. Newbury Park, CA: Sage.
  • Guest, D. E. (2004). The psychology of the employment relationship: Individuals, organizations, and society. Oxford: Blackwell.
  • Van den Heuvel, S., & Timmerman, V. (2016). Psychologisch contract-management: De sleutel tot succesvol veranderen. Amsterdam: Capgemini.

 

Hoe blijf ik kalm in stressvolle situaties?

Kalm blijven in een spanningsvolle situatie. Hoe vaak ben jij niet in de stress geschoten als het spannend werd? Ontdek hoe je de rust bewaart met deze techniek.

Psychologische veiligheid en omgaan met bezwaren

Hoe ga jij om met weerstand en bezwaren in jouw team? En hoe doe je dit terwijl je de psychologische veiligheid in het team stimuleert?

Waarom niemand meer luistert. En wat eraan te doen.

We zijn verleerd om vruchtbaar van visie te verschillen. Want we luisteren niet meer. Gelukkig kan het anders. Ontdek hier hoe.

Hoe kan ik effectiever communiceren?

Ontdek in dit artikel wat communicatie precies is, en hoe jij nog effectiever kunt leren communiceren!

Veranderstress, hoe help ik mijn medewerkers ermee omgaan?

We worden overladen met verandering. In de wereld, in ons werk. Tips om als leider hiermee om te gaan. Ontdek het hier.

5 krachtige gewoonten om te floreren in je werk

Wat kun je doen om meer uit je werk te halen? Met welk gewoontegedrag draag jij bij aan meer plezier, voldoening en betekenis? Ontdek het hier.

Wat voor verandertype ben jij? Test jouw voorkeuren.

Verandering is aan de orde van de dag in moderne organisaties. Welke voorkeuren heb jij in het helpen veranderen van anderen? Test jezelf!

Hoe de samenwerking kan vastlopen; en weer vlot wordt getrokken.

Samenwerken is de grootste kracht van mensen. Maar soms gaat het hopeloos mis. Hoe voorkom je samenwerkingsgedoe? En hoe krijg je weer grip vastlopers?

Hoe krijg ik vaker wat ik wil?

Effectief beïnvloeden: om vaker te krijgen wat jij wenst. Leer hier een techniek om te krijgen wat jij wil, waarmee je de ander alleen maar plezier doet.

Als de leider het ook niet meer weet

Moet je als leider altijd weten wat het concrete resultaat is van de verandering? Het antwoord op deze vraag ontdek je hier.

Master your skill.
 Kick ass. 
Repeat.