Psychologisch contract

Wat is het psychologisch contract?

Het psychologisch contract is een ongeschreven overeenkomst tussen een werknemer en een organisatie. Het beschrijft de verwachtingen die beide partijen hebben van elkaar.

De verwachtingen van de werknemer kunnen bijvoorbeeld betrekking hebben op werkzekerheid, ontwikkelingsmogelijkheden, autonomie en beloning.

De verwachtingen van de organisatie kunnen bijvoorbeeld betrekking hebben op inzet, loyaliteit en creativiteit.

Waarom is het psychologisch contract belangrijk?

Het psychologisch contract is belangrijk omdat het de basis vormt voor de relatie tussen werknemer en organisatie. Een gezond psychologisch contract is essentieel voor een succesvolle samenwerking.

Als de verwachtingen van beide partijen niet overeenkomen, kan dit leiden tot problemen zoals onvrede, verminderde motivatie en verloop.

Hoe werkt het psychologisch contract in de praktijk?

Het psychologisch contract wordt in de praktijk gevormd door een aantal factoren, waaronder:

  • De cultuur van de organisatie: In een organisatie met een sterke cultuur zijn de verwachtingen van beide partijen vaak duidelijker.
  • De communicatie tussen werknemer en organisatie: Als er open en transparant wordt gecommuniceerd over verwachtingen, is de kans groter dat deze overeenkomen.
  • De persoonlijke ervaringen van de werknemer: De ervaringen die een werknemer heeft met eerdere werkgevers kunnen ook invloed hebben op zijn of haar verwachtingen.

Hoe kun je in organisaties effectief omgaan met het psychologisch contract?

Er zijn een aantal dingen die organisaties kunnen doen om het psychologisch contract effectief te beheren:

  • Communicatie: Zorg ervoor dat de verwachtingen van beide partijen duidelijk zijn. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een persoonlijk gesprek, een onboardingprogramma of een personeelshandboek.
  • Feedback: Geef medewerkers regelmatig feedback over hun prestaties en ontwikkeling. Dit helpt om de verwachtingen te managen en eventuele misverstanden te voorkomen.
  • Ontwikkeling: Bied medewerkers de mogelijkheid om zich te ontwikkelen en te groeien. Dit helpt om hun motivatie en betrokkenheid te vergroten.

Conclusie

Het psychologisch contract is een belangrijk onderdeel van organisatieverandering.

Door het psychologisch contract effectief te beheren, kunnen organisaties de kans op een succesvolle verandering vergroten.

Bronnen

  • Rousseau, D. M. (1995). Psychological contracts in organizations: Understanding written and unwritten agreements. Newbury Park, CA: Sage.
  • Guest, D. E. (2004). The psychology of the employment relationship: Individuals, organizations, and society. Oxford: Blackwell.
  • Van den Heuvel, S., & Timmerman, V. (2016). Psychologisch contract-management: De sleutel tot succesvol veranderen. Amsterdam: Capgemini.

 

5 verhalen voor leiders in verandering

Met welke verhalen krijgen leiders mensen mee in de transitie? En met welke vorm van storytelling kun je meer dan ooit het verschil maken?

Hoe kan ik mijn stevigheid vergroten?

Ontdek hoe jij meer impact hebt door je steviger neer te zetten! Ja, ook dit is goed aan te leren. Enkele concrete handvatten!

De Psychologie van Veranderen, zicht krijgen op de onderstroom

Veranderen in organisaties is listig en lastig tegelijk. Ontdek de essenties en wetmatigheden van de Psychologie van Veranderen. En voorkom dat de energie weglekt uit de verandering.

Hoe stel ik doelen die ik kan waarmaken?

Ooit wel eens een doel niet bereikt? Leer deze NLP techniek gebruiken om jouw doelen uit te lijnen: de logische niveau’s van Robert Dilts.

Stop met aanspreken!

Stop met aanspreken! Al staat het bovenaan de wensenlijstjes van organisaties. Het heeft doorgaans weinig succes. Is er iets anders aan de hand? Ontdek een andere kijk!

7 manieren om een goed idee te molesteren. Welke doen jullie al?

Hoe worden goede ideeën nog te vaak gesaboteerd? Welke technieken zetten jouw collega’s hiervoor in, al dan niet bewust?

Verslingerd aan gedoe. Hoe komen we tot betere interacties?

Hoe we het elkaar in onze organisaties lastig maken en ons gezamenlijk presteren frustreren. Hoe maken we de weg vrij voor versnelde progressie?

Human skills als troef in het AI tijdperk

Hoe gaan we in de toekomst AI nog verslaan? Dat gaat leiders, adviseurs, trainers en coaches alleen nog lukken met onze human skills.

Hoe verbeter ik mijn relaties met anderen?

Beter communiceren en bouwen en investeren in relaties doe je door deze bijzondere manier van reageren. Verplichte kost voor iedere manager en professional!

Win-win-win onderhandelen in participatieprocessen

Complexe vraagstukken kraken door professionals te mobiliseren: je wint er veel mee! En hebt er een uitdaging bij! Hoe blijf je uit de argumentenpolonaize?

Master your skill.
 Kick ass. 
Repeat.