Samenwerken

Wat is samenwerken in organisatieverandering?

Samenwerken in organisatieverandering is het proces van het samenbrengen van verschillende mensen en groepen om een gemeenschappelijk doel te bereiken, namelijk het succesvol doorvoeren van een organisatieverandering. Dit proces omvat het opbouwen van vertrouwen, het delen van informatie, het oplossen van conflicten en het nemen van gezamenlijke beslissingen.

Waarom is samenwerken in organisatieverandering belangrijk?

Samenwerken is essentieel voor succesvolle organisatieverandering. Wanneer mensen samenwerken, kunnen ze hun kennis en vaardigheden combineren, waardoor ze meer effectief kunnen zijn. Bovendien kunnen ze elkaar steunen en motiveren, wat belangrijk is voor het doorstaan van de uitdagingen van verandering.

Hoe werkt samenwerken in de praktijk?

Samenwerken in organisatieverandering kan op verschillende manieren plaatsvinden. Een veelgebruikte methode is het vormen van een veranderteam. Dit team bestaat uit vertegenwoordigers van verschillende afdelingen en functies, die samenwerken aan het ontwerp en de implementatie van de verandering.

Een andere manier om samen te werken is door het gebruik van samenwerkingstechnieken. Deze technieken kunnen helpen om mensen te verbinden, informatie te delen en conflicten op te lossen. Enkele voorbeelden van samenwerkingstechnieken zijn:

  • Brainstormen
  • Mindmapping
  • Dialoog
  • Mediation

Hoe kun je in organisaties effectief omgaan met samenwerken?

Om effectief te kunnen samenwerken in organisaties, is het belangrijk om rekening te houden met de volgende factoren:

  • De cultuur van de organisatie
  • De aard van de verandering
  • De betrokkenen

De cultuur van de organisatie bepaalt in hoeverre mensen bereid zijn om samen te werken. In een cultuur waarin samenwerking wordt gewaardeerd, zullen mensen eerder bereid zijn om hun kennis en vaardigheden te delen.

De aard van de verandering heeft ook invloed op de manier waarop samengewerkt kan worden. Bij kleine, relatief eenvoudige veranderingen kan samenwerken op een informele manier plaatsvinden. Bij grote, complexe veranderingen is het belangrijk om een formele aanpak te kiezen.

De betrokkenen zijn de mensen die bij de verandering betrokken zijn. Het is belangrijk om rekening te houden met de behoeften en interesses van deze mensen.

Conclusie

Samenwerken is een essentieel onderdeel van succesvolle organisatieverandering. Door rekening te houden met de factoren die hierboven zijn genoemd, kunnen organisaties effectief omgaan met samenwerken en de kans op een succesvolle verandering vergroten.

Bronnen

  • Kotter, J.P. (2012). Leading change. Boston: Harvard Business Review Press.
  • Weick, K.E., & Quinn, R.E. (1999). Organizational change and development. New York: McGraw-Hill.
  • Van den Broek, L., & Boonstra, J. (2017). Veranderkunde: Inleiding in organisatieverandering. Groningen: Noordhoff Uitgevers.
  • Schein, E. H. (2010). Organizational culture and leadership. Jossey-Bass.

 

5 krachtige gewoonten om te floreren in je werk

Wat kun je doen om meer uit je werk te halen? Met welk gewoontegedrag draag jij bij aan meer plezier, voldoening en betekenis? Ontdek het hier.

Stop met aanspreken!

Stop met aanspreken! Al staat het bovenaan de wensenlijstjes van organisaties. Het heeft doorgaans weinig succes. Is er iets anders aan de hand? Ontdek een andere kijk!

Hoe weet ik dat ik ergens goed in ben?

Hoe kan het toch dat anderen zo zelfverzekerd zijn ook al kunnen ze niet veel? Terwijl jij nog te vaak twijfelt aan je eigen capaciteiten. Hoe zit dat?

Wat voor verandertype ben jij? Test jouw voorkeuren.

Verandering is aan de orde van de dag in moderne organisaties. Welke voorkeuren heb jij in het helpen veranderen van anderen? Test jezelf!

Hoe verbeter ik mijn relaties met anderen?

Beter communiceren en bouwen en investeren in relaties doe je door deze bijzondere manier van reageren. Verplichte kost voor iedere manager en professional!

Broncode voor diepgaande verandering

Veranderen in organisaties is lastig. Zeker als je voorbij gaat aan de psychologie van veranderen; aan de onderstroom. Wat is de broncode van verandering?

Onbenut potentieel: stap uit je teambubbel!

Veel teams maken minder waar dan in potentie aanwezig is. Vanuit onze teambubbel zien we niet wat voor de buitenstaander kraakhelder is. Hoe signaleren we onderpresteren?

Hoe word ik een betere middenmanager?

Effectiever als middenmanager; altijd tussen twee vuren; een lastige dynamiek. Hoe blijf je wendbaar? 7 dansregels voor midden managers.

Hoe je creatieve brein jouw toekomst bepaalt

In een wereld die verandert wordt onze creativiteit steeds belangrijker. Ontdek hier hoe je rechterbrein verschil maakt in jouw organisatie.

Hoe stop ik een ‘ja-maar’ excuus?

Het woordje MAAR lijkt een onstuitbare opmars te maken. Hoe kun je elegant omgaan met deze ‘weerstand’? En hoe breng je iemand op een ander idee?

Master your skill.
 Kick ass. 
Repeat.