Samenwerken

Wat is samenwerken in organisatieverandering?

Samenwerken in organisatieverandering is het proces van het samenbrengen van verschillende mensen en groepen om een gemeenschappelijk doel te bereiken, namelijk het succesvol doorvoeren van een organisatieverandering. Dit proces omvat het opbouwen van vertrouwen, het delen van informatie, het oplossen van conflicten en het nemen van gezamenlijke beslissingen.

Waarom is samenwerken in organisatieverandering belangrijk?

Samenwerken is essentieel voor succesvolle organisatieverandering. Wanneer mensen samenwerken, kunnen ze hun kennis en vaardigheden combineren, waardoor ze meer effectief kunnen zijn. Bovendien kunnen ze elkaar steunen en motiveren, wat belangrijk is voor het doorstaan van de uitdagingen van verandering.

Hoe werkt samenwerken in de praktijk?

Samenwerken in organisatieverandering kan op verschillende manieren plaatsvinden. Een veelgebruikte methode is het vormen van een veranderteam. Dit team bestaat uit vertegenwoordigers van verschillende afdelingen en functies, die samenwerken aan het ontwerp en de implementatie van de verandering.

Een andere manier om samen te werken is door het gebruik van samenwerkingstechnieken. Deze technieken kunnen helpen om mensen te verbinden, informatie te delen en conflicten op te lossen. Enkele voorbeelden van samenwerkingstechnieken zijn:

 • Brainstormen
 • Mindmapping
 • Dialoog
 • Mediation

Hoe kun je in organisaties effectief omgaan met samenwerken?

Om effectief te kunnen samenwerken in organisaties, is het belangrijk om rekening te houden met de volgende factoren:

 • De cultuur van de organisatie
 • De aard van de verandering
 • De betrokkenen

De cultuur van de organisatie bepaalt in hoeverre mensen bereid zijn om samen te werken. In een cultuur waarin samenwerking wordt gewaardeerd, zullen mensen eerder bereid zijn om hun kennis en vaardigheden te delen.

De aard van de verandering heeft ook invloed op de manier waarop samengewerkt kan worden. Bij kleine, relatief eenvoudige veranderingen kan samenwerken op een informele manier plaatsvinden. Bij grote, complexe veranderingen is het belangrijk om een formele aanpak te kiezen.

De betrokkenen zijn de mensen die bij de verandering betrokken zijn. Het is belangrijk om rekening te houden met de behoeften en interesses van deze mensen.

Conclusie

Samenwerken is een essentieel onderdeel van succesvolle organisatieverandering. Door rekening te houden met de factoren die hierboven zijn genoemd, kunnen organisaties effectief omgaan met samenwerken en de kans op een succesvolle verandering vergroten.

Bronnen

 • Kotter, J.P. (2012). Leading change. Boston: Harvard Business Review Press.
 • Weick, K.E., & Quinn, R.E. (1999). Organizational change and development. New York: McGraw-Hill.
 • Van den Broek, L., & Boonstra, J. (2017). Veranderkunde: Inleiding in organisatieverandering. Groningen: Noordhoff Uitgevers.
 • Schein, E. H. (2010). Organizational culture and leadership. Jossey-Bass.

 

Hoe kan ik mijn stevigheid vergroten?

Ontdek hoe jij meer impact hebt door je steviger neer te zetten! Ja, ook dit is goed aan te leren. Enkele concrete handvatten!

7 manieren waarmee we motivatie onbedoeld om zeep helpen

Motivatie en energie draaien we ongewild nog te vaak de nek om. 7 manieren waarop we dit doen, en tips om dit te voorkomen.

Veranderstress, hoe help ik mijn medewerkers ermee omgaan?

We worden overladen met verandering. In de wereld, in ons werk. Tips om als leider hiermee om te gaan. Ontdek het hier.

Wat voor verandertype ben jij? Test jouw voorkeuren.

Verandering is aan de orde van de dag in moderne organisaties. Welke voorkeuren heb jij in het helpen veranderen van anderen? Test jezelf!

Hoe voorkom ik competentie ontwaarding?

Onderhoud aan jouw competenties is van het allergrootste belang. Want ze zijn aan slijtage onderhevig. En worden letterlijk minder waard met de tijd.

Als de leider het ook niet meer weet

Moet je als leider altijd weten wat het concrete resultaat is van de verandering? Het antwoord op deze vraag ontdek je hier.

Verslingerd aan gedoe. Hoe komen we tot betere interacties?

Hoe we het elkaar in onze organisaties lastig maken en ons gezamenlijk presteren frustreren. Hoe maken we de weg vrij voor versnelde progressie?

Hoe stop ik een ‘ja-maar’ excuus?

Het woordje MAAR lijkt een onstuitbare opmars te maken. Hoe kun je elegant omgaan met deze ‘weerstand’? En hoe breng je iemand op een ander idee?

Hoe krijg ik vaker wat ik wil?

Effectief beïnvloeden: om vaker te krijgen wat jij wenst. Leer hier een techniek om te krijgen wat jij wil, waarmee je de ander alleen maar plezier doet.

Participatie in veranderprocessen, 5 valkuilen om te vermijden

Veranderen is een ingewikkeld, rommelig proces. Hoe meer betrokkenen, hoe groter de uitdaging. Welke valkuilen moet je vermijden bij actieve participatie?

Master your skill.
 Kick ass. 
Repeat.