Verandermoeheid

Wat is verandermoeheid?

Verandermoeheid is een gevoel van uitputting, frustratie en cynisme dat kan ontstaan bij medewerkers als gevolg van te veel of te snel opeenvolgende veranderingen in een organisatie. Verandermoeheid kan zich uiten in verschillende gedragingen, zoals:

  • Passiviteit en apathie
  • Weerstand tegen nieuwe veranderingen
  • Toenemende fouten
  • Verminderde productiviteit

Waarom is verandermoeheid belangrijk?

Verandermoeheid kan een serieuze bedreiging vormen voor de effectiviteit van organisatieveranderingen.

Als medewerkers verandermoe zijn, is het minder waarschijnlijk dat ze zich zullen inzetten voor de verandering en dat ze de nodige veranderingen zullen doorvoeren.

Verandermoeheid kan er ook toe leiden dat medewerkers de organisatie verlaten, wat een verlies van kennis en expertise betekent.

Hoe werkt verandermoeheid in de praktijk?

Verandermoeheid kan zich op verschillende manieren manifesteren in de praktijk. Een veel voorkomende vorm is dat medewerkers zich steeds minder betrokken voelen bij de organisatie.

Ze voelen zich niet gehoord of gewaardeerd, en ze zien geen toekomst voor zichzelf in de organisatie. Dit kan leiden tot een gevoel van uitputting en cynisme.

Een andere vorm van verandermoeheid is dat medewerkers steeds minder flexibel worden. Ze zijn bang voor nieuwe veranderingen, en ze willen liever bij het oude blijven.

Dit kan leiden tot weerstand tegen nieuwe initiatieven, en het kan de effectiviteit van organisatieveranderingen belemmeren.

Hoe kun je in organisaties effectief omgaan met verandermoeheid?

Er zijn verschillende manieren om in organisaties effectief om te gaan met verandermoeheid. Een belangrijke stap is om verandermoeheid te herkennen. Dit kan door middel van medewerkersonderzoek, of door middel van observaties van het gedrag van medewerkers.

Als verandermoeheid is herkend, is het belangrijk om actie te ondernemen. Dit kan door middel van verschillende interventies, zoals:

  • Communicatie en dialoog: zorg ervoor dat medewerkers goed geïnformeerd zijn over de redenen voor de verandering, en dat ze de mogelijkheid hebben om hun mening te geven.
  • Ondersteuning en ontwikkeling: bied medewerkers ondersteuning en ontwikkeling om hen te helpen omgaan met de veranderingen.
  • Beloning en waardering: zorg ervoor dat medewerkers zich gewaardeerd voelen voor hun inzet, ook voor de veranderingen die ze doorvoeren.

Conclusie

Verandermoeheid is een serieuze uitdaging voor organisaties die veranderingen doorvoeren. Door verandermoeheid tijdig te herkennen en er effectief mee om te gaan, kunnen organisaties de kans op een succesvolle organisatieverandering vergroten.

Bronnen

  • Kotter, J.P. (2012). Leading change: Why transformation efforts fail. Harvard Business Review Press.
  • Kahn, W.A. (1990). Psychological conditions of personal engagement and disengagement at work. Academy of Management Journal, 33(4), 692-724.
  • Smit, M. (2015). Verandermoeheid in organisaties: oorzaken, gevolgen en interventies. Lemma.

 

Hoe stel ik doelen die ik kan waarmaken?

Ooit wel eens een doel niet bereikt? Leer deze NLP techniek gebruiken om jouw doelen uit te lijnen: de logische niveau’s van Robert Dilts.

Drie manieren waarop we verandering blokkeren

Herken jij de mechanismen waarmee we organisatieverandering afremmen en tegenhouden? Over wat je hieraan kunt doen.

Hoe kan ik mijn creativiteit stimuleren?

Creativiteit vergroten in 6 stappen! NLP technieken die ook jou creatiever maken! Creativiteit kun je ontwikkelen: en deze techniek gaat je daarbij helpen.

Hoe kan ik vandaag mijn succes vergroten?

Hoe vergroot jij jouw succes? 7 tips om nu direct jouw persoonlijke ontwikkeling te stimuleren en meer succes te behalen.

Hoe kan ik mijn stevigheid vergroten?

Ontdek hoe jij meer impact hebt door je steviger neer te zetten! Ja, ook dit is goed aan te leren. Enkele concrete handvatten!

Psychologische veiligheid en het omgaan met bezwaren

Hoe ga jij om met weerstand en bezwaren in jouw team? En hoe doe je dit terwijl je de psychologische veiligheid in het team stimuleert?

Verslingerd aan gedoe. Hoe komen we tot betere interacties?

Hoe we het elkaar in onze organisaties lastig maken en ons gezamenlijk presteren frustreren. Hoe maken we de weg vrij voor versnelde progressie?

Verander geen cultuur! Verander gewoonten

Cultuurverandering, niet doen! Beter is focussen op verbeteren van concreet gewoontegedrag en samenwerking. Dat brengt vaak meer verandering.

Hoe voorkom ik competentie ontwaarding?

Onderhoud aan jouw competenties is van het allergrootste belang. Want ze zijn aan slijtage onderhevig. En worden letterlijk minder waard met de tijd.

Win-win-win onderhandelen in participatieprocessen

Complexe vraagstukken kraken door professionals te mobiliseren: je wint er veel mee! En hebt er een uitdaging bij! Hoe blijf je uit de argumentenpolonaize?

Master your skill.
 Kick ass. 
Repeat.