Visie

Wat is visie?

Visie is een beeld van de toekomst dat een organisatie nastreeft. Het is een richtinggevend ideaal dat richting geeft aan het handelen van de organisatie.

Visie is een belangrijk instrument voor organisatieverandering, omdat het een kader biedt voor de verandering.

Waarom is visie belangrijk?

Visie is belangrijk omdat het:

  • Een doel en richting geeft aan de verandering: Visie helpt mensen om te begrijpen wat de bedoeling van de verandering is en waar ze naartoe gaan. Dit maakt het makkelijker om de verandering te ondersteunen en er achter te staan.
  • Motivatie en commitment creëert: Visie kan mensen motiveren om zich in te zetten voor de verandering. Dit komt omdat visie mensen inspireert en ze het gevoel geeft dat ze iets belangrijks doen.
  • Eenheid en samenwerking bevordert: Visie kan helpen om eenheid en samenwerking binnen de organisatie te bevorderen. Dit komt omdat visie mensen met elkaar verbindt en een gemeenschappelijk doel geeft.

Hoe werkt visie in de praktijk?

Visie wordt in de praktijk vaak gebruikt in de volgende stappen:

  1. Visievorming: In deze stap wordt de visie ontwikkeld. Dit kan door een groep mensen die betrokken zijn bij de organisatieverandering.
  2. Visiecommunicatie: In deze stap wordt de visie gecommuniceerd aan de rest van de organisatie. Dit kan door middel van workshops, presentaties of andere communicatiemiddelen.
  3. Visierealisatie: In deze stap wordt de visie gerealiseerd. Dit kan door middel van concrete activiteiten en projecten.

Hoe kun je in organisaties effectief omgaan met visie?

Om effectief om te gaan met visie in organisaties, is het belangrijk om de volgende principes in acht te nemen:

  • Maak de visie concreet: De visie moet concreet en tastbaar zijn, zodat mensen er zich mee kunnen identificeren.
  • Maak de visie haalbaar: De visie moet haalbaar zijn, zodat mensen er ook echt in kunnen geloven.
  • Maak de visie flexibel: De visie moet flexibel zijn, zodat deze kan worden aangepast aan veranderende omstandigheden.

Conclusie

Visie is een belangrijk instrument voor organisatieverandering. Het helpt om richting en motivatie te geven aan de verandering. Om effectief om te gaan met visie, is het belangrijk om de visie concreet, haalbaar en flexibel te maken.

Bronnen

  • Kotter, J. P. (1996). Leading change. Boston, MA: Harvard Business School Press.
  • Senge, P. M. (2006). The fifth discipline: The art & practice of the learning organization. New York, NY: Doubleday.
  • Van der Heijden, K. (2017). Veranderkunde: De theorie en praktijk van organisatieverandering. Groningen: Noordhoff Uitgevers.

 

Hoe kan ik mijn stevigheid vergroten?

Ontdek hoe jij meer impact hebt door je steviger neer te zetten! Ja, ook dit is goed aan te leren. Enkele concrete handvatten!

Hoe kan ik effectiever communiceren?

Ontdek in dit artikel wat communicatie precies is, en hoe jij nog effectiever kunt leren communiceren!

Hoe de samenwerking kan vastlopen. En ook weer vlot kan worden getrokken.

Samenwerken is de grootste kracht van mensen. Maar soms gaat het hopeloos mis. Hoe voorkom je samenwerkingsgedoe? En hoe krijg je weer grip vastlopers?

Psychologische veiligheid en het omgaan met bezwaren

Hoe ga jij om met weerstand en bezwaren in jouw team? En hoe doe je dit terwijl je de psychologische veiligheid in het team stimuleert?

Human skills als troef in het AI tijdperk

AI verandert ons werk. Kennis is hooguit één slimme prompt van ons vandaan: alleen met onze human skills gaan we nog het verschil maken. Wat nu?

Hoe stel ik doelen die ik kan waarmaken?

Ooit wel eens een doel niet bereikt? Leer deze NLP techniek gebruiken om jouw doelen uit te lijnen: de logische niveau’s van Robert Dilts.

Win-win-win onderhandelen in participatieprocessen

Complexe vraagstukken kraken door professionals te mobiliseren: je wint er veel mee! En hebt er een uitdaging bij! Hoe blijf je uit de argumentenpolonaize?

Hoe word ik een betere middenmanager?

Effectiever als middenmanager; altijd tussen twee vuren; een lastige dynamiek. Hoe blijf je wendbaar? 7 dansregels voor midden managers.

De Psychologie van Veranderen, zicht krijgen op de onderstroom

Veranderen in organisaties is listig en lastig tegelijk. Ontdek de essenties en wetmatigheden van de Psychologie van Veranderen. En voorkom dat de energie weglekt uit het veranderproces.

Hoe voorkom ik competentie ontwaarding?

Onderhoud aan jouw competenties is van het allergrootste belang. Want ze zijn aan slijtage onderhevig. En worden letterlijk minder waard met de tijd.

Master your skill.
 Kick ass. 
Repeat.