Visie

Wat is visie?

Visie is een beeld van de toekomst dat een organisatie nastreeft. Het is een richtinggevend ideaal dat richting geeft aan het handelen van de organisatie.

Visie is een belangrijk instrument voor organisatieverandering, omdat het een kader biedt voor de verandering.

Waarom is visie belangrijk?

Visie is belangrijk omdat het:

 • Een doel en richting geeft aan de verandering: Visie helpt mensen om te begrijpen wat de bedoeling van de verandering is en waar ze naartoe gaan. Dit maakt het makkelijker om de verandering te ondersteunen en er achter te staan.
 • Motivatie en commitment creëert: Visie kan mensen motiveren om zich in te zetten voor de verandering. Dit komt omdat visie mensen inspireert en ze het gevoel geeft dat ze iets belangrijks doen.
 • Eenheid en samenwerking bevordert: Visie kan helpen om eenheid en samenwerking binnen de organisatie te bevorderen. Dit komt omdat visie mensen met elkaar verbindt en een gemeenschappelijk doel geeft.

Hoe werkt visie in de praktijk?

Visie wordt in de praktijk vaak gebruikt in de volgende stappen:

 1. Visievorming: In deze stap wordt de visie ontwikkeld. Dit kan door een groep mensen die betrokken zijn bij de organisatieverandering.
 2. Visiecommunicatie: In deze stap wordt de visie gecommuniceerd aan de rest van de organisatie. Dit kan door middel van workshops, presentaties of andere communicatiemiddelen.
 3. Visierealisatie: In deze stap wordt de visie gerealiseerd. Dit kan door middel van concrete activiteiten en projecten.

Hoe kun je in organisaties effectief omgaan met visie?

Om effectief om te gaan met visie in organisaties, is het belangrijk om de volgende principes in acht te nemen:

 • Maak de visie concreet: De visie moet concreet en tastbaar zijn, zodat mensen er zich mee kunnen identificeren.
 • Maak de visie haalbaar: De visie moet haalbaar zijn, zodat mensen er ook echt in kunnen geloven.
 • Maak de visie flexibel: De visie moet flexibel zijn, zodat deze kan worden aangepast aan veranderende omstandigheden.

Conclusie

Visie is een belangrijk instrument voor organisatieverandering. Het helpt om richting en motivatie te geven aan de verandering. Om effectief om te gaan met visie, is het belangrijk om de visie concreet, haalbaar en flexibel te maken.

Bronnen

 • Kotter, J. P. (1996). Leading change. Boston, MA: Harvard Business School Press.
 • Senge, P. M. (2006). The fifth discipline: The art & practice of the learning organization. New York, NY: Doubleday.
 • Van der Heijden, K. (2017). Veranderkunde: De theorie en praktijk van organisatieverandering. Groningen: Noordhoff Uitgevers.

 

Hoe verbeter ik mijn relaties met anderen?

Beter communiceren en bouwen en investeren in relaties doe je door deze bijzondere manier van reageren. Verplichte kost voor iedere manager en professional!

Hoe kan ik mijn stevigheid vergroten?

Ontdek hoe jij meer impact hebt door je steviger neer te zetten! Ja, ook dit is goed aan te leren. Enkele concrete handvatten!

Hoe weet ik dat ik ergens goed in ben?

Hoe kan het toch dat anderen zo zelfverzekerd zijn ook al kunnen ze niet veel? Terwijl jij nog te vaak twijfelt aan je eigen capaciteiten. Hoe zit dat?

7 manieren waarmee we motivatie onbedoeld om zeep helpen

Motivatie en energie draaien we ongewild nog te vaak de nek om. 7 manieren waarop we dit doen, en tips om dit te voorkomen.

Hoe de samenwerking kan vastlopen. En ook weer vlot kan worden getrokken.

Samenwerken is de grootste kracht van mensen. Maar soms gaat het hopeloos mis. Hoe voorkom je samenwerkingsgedoe? En hoe krijg je weer grip vastlopers?

7 manieren om een goed idee te molesteren. Welke doen jullie al?

Hoe worden goede ideeën nog te vaak gesaboteerd? Welke technieken zetten jouw collega’s hiervoor in, al dan niet bewust?

Verander geen cultuur! Verander gewoonten

Cultuurverandering, niet doen! Beter is focussen op verbeteren van concreet gewoontegedrag en samenwerking. Dat brengt vaak meer verandering.

Broncode voor diepgaande verandering

Veranderen in organisaties is lastig. Zeker als je voorbij gaat aan de psychologie van veranderen; aan de onderstroom. Wat is de broncode van verandering?

5 krachtige gewoonten om te floreren in je werk

Wat kun je doen om meer uit je werk te halen? Met welk gewoontegedrag draag jij bij aan meer plezier, voldoening en betekenis? Ontdek het hier.

Dat wordt toch niks! Tips om doemdenken productief te tackelen.

Negatieve voorspellingen leggen vaak verbeterinitiatieven plat. Hoe verleg je het gesprek? En hoe krijg je weer vaart in jouw teamoverleggen?

Master your skill.
 Kick ass. 
Repeat.