Weerstand

Wat is weerstand?

Weerstand is een natuurlijke reactie op verandering. Het is een vorm van verzet, afweer, tegenstand of tegenwerking tegen een verandering. Weerstand kan zich op verschillende manieren manifesteren, zoals:

  • Negatieve emoties: boosheid, frustratie, angst, verdriet
  • Vermijdend gedrag: passiviteit, uitstelgedrag, ontkenning
  • Agressief gedrag: kritiek, sabotage, conflicten

Waarom is weerstand belangrijk?

Weerstand is belangrijk om te begrijpen, omdat het een essentiële factor is bij organisatieverandering. Weerstand kan een verandering belemmeren of zelfs verhinderen. Het is daarom doorgaans belangrijk om weerstand op een effectieve manier te managen.

Hoe werkt weerstand in de praktijk?

Weerstand ontstaat meestal wanneer mensen zich bedreigd voelen door een verandering. Dit kan zijn omdat de verandering hun baan, hun status, hun manier van werken of hun persoonlijke waarden bedreigt.

Weerstand kan ook ontstaan wanneer mensen niet begrijpen waarom de verandering nodig is, of wanneer ze niet geloven dat de verandering succesvol zal zijn.

Hoe kun je in de praktijk effectief omgaan met weerstand?

Er zijn verschillende manieren om effectief om te gaan met weerstand bij organisatieverandering. Enkele belangrijke principes zijn:

  • Betrek mensen bij de verandering. Mensen zijn eerder geneigd om een verandering te accepteren als ze er zelf bij betrokken zijn.
  • Leg uit waarom de verandering nodig is. Mensen moeten begrijpen waarom de verandering nodig is, om er achter te staan.
  • Geef mensen voldoende tijd om aan de verandering te wennen. Verandering kost tijd, dus geef mensen de tijd om zich aan de nieuwe situatie aan te passen.

Conclusie

Weerstand is een natuurlijke reactie op verandering. Het is belangrijk om weerstand te begrijpen en om er effectief mee om te gaan.

Door mensen bij de verandering te betrekken, uit te leggen waarom de verandering nodig is en mensen voldoende tijd te geven om aan de verandering te wennen, kun je weerstand verminderen en de kans op een succesvolle verandering vergroten.

Hoe blijf ik kalm in stressvolle situaties?

Kalm blijven in een spanningsvolle situatie. Hoe vaak ben jij niet in de stress geschoten als het spannend werd? Ontdek hoe je de rust bewaart met deze techniek.

5 krachtige gewoonten om te floreren in je werk

Wat kun je doen om meer uit je werk te halen? Met welk gewoontegedrag draag jij bij aan meer plezier, voldoening en betekenis? Ontdek het hier.

7 manieren waarmee we onbedoeld motivatie ‘killen’

Motivatie en energie draaien we ongewild nog te vaak de nek om. 7 manieren waarop we dit doen, en tips om dit te voorkomen.

Wat voor verandertype ben jij? Test jouw voorkeuren.

Verandering is aan de orde van de dag in moderne organisaties. Welke voorkeuren heb jij in het helpen veranderen van anderen? Test jezelf!

Waarom empathische leiders de toekomst hebben

Empathisch leiderschap heeft de toekomst in de relatie- en verbindingsarme thuiswerk wereld. Hoe ontwikkel je empathie?

7 manieren om een goed idee te molesteren. Welke doen jullie al?

Hoe worden goede ideeën nog te vaak gesaboteerd? Welke technieken zetten jouw collega’s hiervoor in, al dan niet bewust?

Hoe krijg ik vaker wat ik wil?

Effectief beïnvloeden: om vaker te krijgen wat jij wenst. Leer hier een techniek om te krijgen wat jij wil, waarmee je de ander alleen maar plezier doet.

Hoe stel ik doelen die ik kan waarmaken?

Ooit wel eens een doel niet bereikt? Leer deze NLP techniek gebruiken om jouw doelen uit te lijnen: de logische niveau’s van Robert Dilts.

Omgaan met een BANI wereld

Hoe houd jij je staande in deze chaotische wereld? Na een VUCA omgeving spreken we nu steeds vaker over een BANI wereld. Lees hier meer.

Hoe weet ik dat ik ergens goed in ben?

Hoe kan het toch dat anderen zo zelfverzekerd zijn ook al kunnen ze niet veel? Terwijl jij nog te vaak twijfelt aan je eigen capaciteiten. Hoe zit dat?

Master your skill.
 Kick ass. 
Repeat.