Weerstand

Wat is weerstand?

Weerstand is een natuurlijke reactie op verandering. Het is een vorm van verzet, afweer, tegenstand of tegenwerking tegen een verandering. Weerstand kan zich op verschillende manieren manifesteren, zoals:

  • Negatieve emoties: boosheid, frustratie, angst, verdriet
  • Vermijdend gedrag: passiviteit, uitstelgedrag, ontkenning
  • Agressief gedrag: kritiek, sabotage, conflicten

Waarom is weerstand belangrijk?

Weerstand is belangrijk om te begrijpen, omdat het een essentiële factor is bij organisatieverandering. Weerstand kan een verandering belemmeren of zelfs verhinderen. Het is daarom doorgaans belangrijk om weerstand op een effectieve manier te managen.

Hoe werkt weerstand in de praktijk?

Weerstand ontstaat meestal wanneer mensen zich bedreigd voelen door een verandering. Dit kan zijn omdat de verandering hun baan, hun status, hun manier van werken of hun persoonlijke waarden bedreigt.

Weerstand kan ook ontstaan wanneer mensen niet begrijpen waarom de verandering nodig is, of wanneer ze niet geloven dat de verandering succesvol zal zijn.

Hoe kun je in de praktijk effectief omgaan met weerstand?

Er zijn verschillende manieren om effectief om te gaan met weerstand bij organisatieverandering. Enkele belangrijke principes zijn:

  • Betrek mensen bij de verandering. Mensen zijn eerder geneigd om een verandering te accepteren als ze er zelf bij betrokken zijn.
  • Leg uit waarom de verandering nodig is. Mensen moeten begrijpen waarom de verandering nodig is, om er achter te staan.
  • Geef mensen voldoende tijd om aan de verandering te wennen. Verandering kost tijd, dus geef mensen de tijd om zich aan de nieuwe situatie aan te passen.

Conclusie

Weerstand is een natuurlijke reactie op verandering. Het is belangrijk om weerstand te begrijpen en om er effectief mee om te gaan.

Door mensen bij de verandering te betrekken, uit te leggen waarom de verandering nodig is en mensen voldoende tijd te geven om aan de verandering te wennen, kun je weerstand verminderen en de kans op een succesvolle verandering vergroten.

Leiderschap na de pandemie

Leiderschap is voorgoed veranderd. Werken wordt na Covid niet meer hetzelfde. Welke uitdagingen liggen er voor leiders? Ontdek het hier.

Hoe werk je aan succesvolle verandering in teams?

Ontdek dé sleutel voor teamsucces en leren en ontwikkelen in tijden van verandering. En leer wat een team opmerkelijk helpt presteren.

Wat is Intervisie? Waarom is intervisie belangrijk?

Intervisie is een cruciale tool voor samen dieper leren . Hoe doe je intervisie? Met welke intervisiemethoden? Ontdek het hier.

Hoe word ik een betere middenmanager?

Effectiever als middenmanager; altijd tussen twee vuren; een lastige dynamiek. Hoe blijf je wendbaar? 7 dansregels voor midden managers.

Hoe voorkom ik competentie ontwaarding?

Onderhoud aan jouw competenties is van het allergrootste belang. Want ze zijn aan slijtage onderhevig. En worden letterlijk minder waard met de tijd.

Hoe verbeter ik mijn relaties met anderen?

Beter communiceren en bouwen en investeren in relaties doe je door deze bijzondere manier van reageren. Verplichte kost voor iedere manager en professional!

Win-win-win onderhandelen in participatieprocessen

Complexe vraagstukken kraken door professionals te mobiliseren: je wint er veel mee! En hebt er een uitdaging bij! Hoe blijf je uit de argumentenpolonaize?

Hoe kan ik effectiever communiceren?

Ontdek in dit artikel wat communicatie precies is, en hoe jij nog effectiever kunt leren communiceren!

Waarom niemand meer luistert. En wat eraan te doen.

We zijn verleerd om vruchtbaar van visie te verschillen. Want we luisteren niet meer. Gelukkig kan het anders. Ontdek hier hoe.

Verslingerd aan gedoe. Hoe komen we tot betere interacties?

Hoe we het elkaar in onze organisaties lastig maken en ons gezamenlijk presteren frustreren. Hoe maken we de weg vrij voor versnelde progressie?

Master your skill.
 Kick ass. 
Repeat.