Bovenstroom

Wat is de bovenstroom?

De bovenstroom in organisatieverandering verwijst naar de zichtbare, formele aspecten van een organisatie, zoals de structuur, de processen, de strategie en de cultuur. Het betreft de elementen die op een logische en rationele manier kunnen worden beschreven en gemanaged.

Waarom is de bovenstroom belangrijk?

De bovenstroom is belangrijk omdat deze de basis vormt voor de manier waarop een organisatie functioneert. De structuur bepaalt hoe taken en verantwoordelijkheden zijn verdeeld, de processen bepalen hoe werk wordt uitgevoerd, de strategie bepaalt wat de organisatie wil bereiken en de cultuur bepaalt de normen en waarden die in de organisatie heersen.

Hoe werkt de bovenstroom in de praktijk?

In de praktijk wordt de bovenstroom vaak geformaliseerd in een veranderplan. Dit plan beschrijft de gewenste veranderingen in de bovenstroom, en geeft aan hoe deze veranderingen zullen worden gerealiseerd. Het veranderplan is een belangrijk instrument om de bovenstroom te beïnvloeden.

Hoe kun je in organisaties effectief omgaan met de bovenstroom?

Er zijn een aantal factoren die van belang zijn voor het effectief omgaan met de bovenstroom in organisaties:

  • Heldere communicatie: De gewenste veranderingen in de bovenstroom moeten duidelijk en begrijpelijk worden gecommuniceerd aan alle betrokkenen.
  • Participatie: Betrokkenen moeten de kans krijgen om mee te denken over de veranderingen in de bovenstroom.
  • Ondersteuning: Betrokkenen moeten de nodige ondersteuning krijgen om de veranderingen in de bovenstroom te implementeren.

Conclusie

De bovenstroom is een belangrijk aspect van organisatieverandering. Door de bovenstroom effectief te beïnvloeden, kunnen organisaties succesvol veranderingen doorvoeren.

Bronnen

  • Kotter, J.P. (2012). Leading change: Why transformation efforts fail. Harvard Business Review Press.
  • Lewin, K. (1951). Field theory in social science: Selected theoretical papers. Harper & Row.
  • Van den Akker, J., Kuiper, W., & Verhart, N. (2004). Handboek organisatieverandering: Theorie en praktijk. Elsevier.

Opmerkingen

  • De bovenstroom wordt ook wel de harde kant van organisatieverandering genoemd, in tegenstelling tot de zachte kant, die de onderstroom wordt genoemd.
  • De bovenstroom kan worden beïnvloed door middel van verschillende interventies, zoals het herstructureren van de organisatie, het veranderen van processen, het aanpassen van de strategie of het ontwikkelen van een nieuwe cultuur.
  • Het is belangrijk om de bovenstroom in samenhang met de onderstroom te bezien. De bovenstroom kan de onderstroom beïnvloeden, maar de onderstroom kan ook de bovenstroom beïnvloeden.

Leren van negatieve feedback

Niemand vind kritiek leuk. Sluit jij je er ook liever voor af? Of durf je er even bij stil te staan? Hier een pleidooi voor het 2e.

Veranderstress, hoe help ik mijn medewerkers ermee omgaan?

We worden overladen met verandering. In de wereld, in ons werk. Tips om als leider hiermee om te gaan. Ontdek het hier.

Dat wordt toch niks! Tips om doemdenken productief te tackelen.

Negatieve voorspellingen leggen vaak verbeterinitiatieven plat. Hoe verleg je het gesprek? En hoe krijg je weer vaart in jouw teamoverleggen?

Ankereffect, hoe benut ik dit in de onderhandeling?

Ontdek hoe jij impact en invloed hebt bij de start van je gesprek. Maak slim gebruik van het ankereffect.

Hoe je wél helpt veranderen door voorbij je aannames te kijken

Dat jij gelooft dat de ander alléén wil veranderen als ie er zelf beter van wordt, is niet helpend bij veranderen. Er is altijd meer aan de hand. Ontdek hier wat.

Hoe stop ik een ‘ja-maar’ excuus?

Het woordje MAAR lijkt een onstuitbare opmars te maken. Hoe kun je elegant omgaan met deze ‘weerstand’? En hoe breng je iemand op een ander idee?

Voorkom die bore-out!

Voel jij je verveeld en uitgeblust op het werk? Misschien heb je een bore-out: te weinig uitdaging en voldoening. 5 tips om bore-out te voorkomen.

Participatie in verandering, 5 valkuilen om te vermijden

Veranderen is een ingewikkeld, rommelig proces. Hoe meer betrokkenen, hoe groter de uitdaging. Welke valkuilen moet je vermijden bij actieve participatie?

7 manieren om een goed idee te molesteren. Welke doen jullie al?

Hoe worden goede ideeën nog te vaak gesaboteerd? Welke technieken zetten jouw collega’s hiervoor in, al dan niet bewust?

Omgaan met een BANI wereld

Hoe houd jij je staande in deze chaotische wereld? Na een VUCA omgeving spreken we nu steeds vaker over een BANI wereld. Lees hier meer.

Master your skill.
 Kick ass. 
Repeat.